Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Donderdag 2 Juni 2023

  Welke ziektes komen voor bij vijgenbomen?

  Als je een trotse eigenaar bent van een vijgenboom of overweegt er een te planten, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke ziektes die deze bomen kunnen treffen. Hoewel vijgenbomen over het algemeen behoorlijk veerkrachtig zijn, kunnen ze toch last krijgen van bepaalde ziektes die de groei en vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. In dit artikel bespreken we enkele van de meest voorkomende ziektes die kunnen voorkomen bij vijgenbomen en geven we je tips over hoe je ze kunt herkennen en behandelen.

  Wortelrot

  Wortelrot is een veelvoorkomend probleem bij vijgenbomen, veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Het kan optreden als gevolg van overmatige watergift of slechte drainage rond de wortelzone. Symptomen van wortelrot zijn onder andere geelverkleuring van de bladeren, verwelking en een algemeen verzwakte boomgroei. Om wortelrot te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is en dat de boom niet te vaak wordt overbewaterd.

  Bladvlekkenziekte

  Bladvlekkenziekte, veroorzaakt door de schimmel Alternaria spp., kan de bladeren van vijgenbomen aantasten. Deze ziekte manifesteert zich als kleine, donkerbruine vlekken op de bladeren, die na verloop van tijd groter kunnen worden. Ernstige aantasting kan leiden tot vroegtijdig bladverlies en verminderde groei. Het is belangrijk om aangetaste bladeren te verwijderen en te vernietigen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Daarnaast kunnen fungiciden helpen om de ziekte onder controle te houden.

  Vruchtrot

  Vruchtrot is een veelvoorkomend probleem bij vijgenbomen, met name tijdens vochtige periodes. Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels zoals Botrytis spp. en kan de vruchten aantasten, waardoor ze rot en verschrompeld worden. Het is belangrijk om aangetaste vruchten zo snel mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zorg er ook voor dat de boom voldoende ruimte heeft voor luchtcirculatie, wat kan helpen om de kans op vruchtrot te verminderen.

  Meeldauw

  Meeldauw is een schimmelziekte die vijgenbomen kan aantasten, met name tijdens vochtige en warme omstandigheden. Het wordt gekenmerkt door een wit, poederachtig laagje op de bladeren, stengels en vruchten van de boom. Meeldauw kan de groei belemmeren en de vruchtzetting verminderen. Het regelmatig verwijderen van aangetaste delen van de boom en het gebruik van fungiciden kunnen helpen om meeldauw onder controle te houden.

  Controleer regelmatig

  Hoewel vijgenbomen over het algemeen robuuste bomen zijn, kunnen ze toch gevoelig zijn voor bepaalde ziektes die hun groei en vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Het is belangrijk om regelmatig je vijgenboom te inspecteren op tekenen van ziekte en indien nodig passende maatregelen te nemen. Zorg voor goede bodemdrainage, voorkom overmatige watergift en zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de boom. Het verwijderen van aangetaste delen van de boom en het gebruik van fungiciden kunnen helpen om ziektes onder controle te houden. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van een gezonde en productieve vijgenboom in je tuin.

  Meer informatie nodig?

  Mocht je nu behoefte hebben aan meer informatie over welke ziektes nu precies voorkomen bij vijgenbomen en hoe je deze kunt bestrijden is het natuurlijk geen enkel probleem om contact op te nemen met de klantenservice van Flowbo. Wij vertellen je hier met veel plezier meer over, zodat je vervolgens precies weet welke stappen je moet ondernemen op het moment dat je een of meerdere ziektes constateert bij jouw vijgenbomen.

  Flowbo blog

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »