Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 20 Juni 2023

  Kan een vijgenboom tegen wind?

  Vijgenbomen zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin. Als je overweegt om een vijgenboom te planten, is het echter belangrijk om te weten of deze boomsoort goed bestand is tegen wind. In dit artikel bekijken we of een vijgenboom de wind aankan en geven we handige tips voor het planten en beschermen van de boom.

  Jonge vijgenbomen en windgevoeligheid

  Jonge vijgenbomen zijn over het algemeen kwetsbaarder voor wind dan volwassen exemplaren. Hun takken zijn nog niet volledig ontwikkeld en stevig genoeg om harde wind te weerstaan. Daarom is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen als je een jonge vijgenboom plant.

  Kies een beschutte locatie

  Bij het planten van een vijgenboom is het verstandig om een beschutte locatie te kiezen. Plaats de boom naast een muur of een ander obstakel dat de wind kan tegenhouden. Op deze manier bied je de jonge boom extra bescherming tegen harde windvlagen.

  Ondersteun de jonge vijgenboom

  Om de jonge vijgenboom stabiliteit te bieden, kun je een steunpaal gebruiken. Plaats de paal naast de boom en bind de stam voorzichtig vast met een zachte binddraad. Dit voorkomt dat de boom omvalt of beschadigd raakt door sterke wind.

  Creëer een windscherm

  In gebieden met veel harde wind kun je overwegen om een windscherm te creëren. Dit kan worden gedaan door het plaatsen van een hek of het planten van andere bomen of struiken rondom de vijgenboom. Het windscherm helpt de wind te breken en vermindert de impact ervan op de boom.

  De juiste snoeiwijze

  Een goed uitgevoerde snoei kan de windbestendigheid van een vijgenboom vergroten. Door op de juiste manier te snoeien, bevorder je de vorming van een stevige, goed gestructureerde kroon. Dit maakt de boom beter bestand tegen windvlagen. Leer de juiste snoeitechnieken of raadpleeg een professionele tuinier om je vijgenboom te laten snoeien.

  Variëteiten met een betere windbestendigheid

  Niet alle vijgenboomvariëteiten zijn gelijk als het gaat om windbestendigheid. Sommige variëteiten hebben van nature sterkere takken en zijn beter aangepast aan winderige omstandigheden. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een lokale kwekerij of tuinexpert om de meest geschikte variëteit voor jouw specifieke omgeving te kiezen.

  Over het algemeen kunnen vijgenbomen redelijk goed tegen matige wind. Volgroeide bomen hebben sterke takken en flexibele bladeren die de wind kunnen weerstaan zonder veel schade op te lopen. Voor jonge vijgenbomen is extra bescherming nodig, zoals een beschutte locatie, ondersteuning met een steunpaal en het creëren van een windscherm. Het snoeien van de boom op de juiste manier kan ook helpen bij het vergroten van de windbestendigheid. Raadpleeg altijd een expert voor specifiek advies over de windbestendigheid van vijgenbomen in jouw omgeving. Met de juiste zorg en bescherming kan een vijgenboom een prachtige aanvulling zijn op je tuin, zelfs in winderige gebieden.

  Flowbo blog

  Recente artikelen