Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Floris helpt je graag met zoeken!

  Stuur mij een berichtje en ik help je jouw product uit te zoeken en vertel je alles wat je moet weten.

  Help mij kiezen

  Ajuga reptans | Kruipend zenegroen

  Eén van de populaire vaste planten in Nederlandse tuinen in de Ajuga reptans. Deze plant staat ook wel bekend onder de naam ‘kruipend zenegroen’. Ben je op zoek naar een perfecte bodembedekker voor in je tuin waar je jarenlang plezier van hebt? Dan is deze plant zeker het overwegen waard. Ontdek hier wat de unieke kenmerken zijn van deze tuinp Toon meer

  Wintergroen

  Schaduw

  Bladkleur

  Bloeikleur

  Bloeimaand

  Planthoogte

  Prijs

  -
  1 Product
  Ajuga reptans 'Atropurpurea'

  Ajuga reptans 'Atropurpurea'

  ✓ Geschikt als bodembedekker
  ✓ Max. hoogte van de plant ca. 10 cm
  ✓ Bloeiperiode: mei t/m juni
  Op voorraad
  2,76

  Eén van de populaire vaste planten in Nederlandse tuinen in de Ajuga reptans. Deze plant staat ook wel bekend onder de naam ‘kruipend zenegroen’. Ben je op zoek naar een perfecte bodembedekker voor in je tuin waar je jarenlang plezier van hebt? Dan is deze plant zeker het overwegen waard. Ontdek hier wat de unieke kenmerken zijn van deze tuinplanten en waar je rekening mee moet houden bij het aanplanten. Bovendien kun je deze vaste planten ook gemakkelijk direct online bestellen, zodat ze binnen enkele dagen al staan te pronken in je tuin.

  Voordelen van bodembedekkers

  Het is een goed idee om bodembedekkers als vaste planten in je tuin te planten. Niet alleen zijn er veel bodembedekkers, zoals de Ajuga reptans, maar ze bieden ook veel voordelen. Eén van de voordelen van bodembedekkers is dat ze onkruid geen kans geven. Deze irritante gewassen zijn namelijk niet tot nauwelijks in staat om door de bodembedekker heen te groeien. Zo voorkom je dat je om de haverklap onkruid moet wieden in de tuin. Daarbij werken bodembedekkers ook vochtregulerend, waardoor de grond minder snel uitdroogt of juist te nat blijft. Daarnaast reguleren ze de temperatuur; in de winter wordt de bodem beter beschermd tegen vorst. Kortom, er zijn veel goede redenen om je in deze soort tuinplanten en in de Ajuga reptans te verdiepen.

  Tips voor vaste planten en bodembedekkers

  Het mag duidelijk zijn dat wij helemaal fan zijn van de Ajuga reptans als vaste plant en bodembedekker. Deze plant is laagblijvend en beschikt over zogeheten kruipende wortelstokken. Dat is ook een van de redenen waarom we hem in Nederland ‘kruipend zenegroen’ noemen. Al snel vormt er zich een dicht bladerdek en dit is natuurlijk een prachtig gezicht.

  Wat nog mooier is, is als in de maanden mei en juni de paarse aarvormige bloemen tevoorschijn komen, maar het kan nog mooier. Deze bloemen zijn namelijk ontzettend geliefd onder de vlinders. Je creëert met de Ajuga reptans dan ook ongetwijfeld een vrolijke tuin. Tips voor andere vaste planten die je als bodembedekker kunt toepassen zijn: de Liriope muscari 'Ingwersen’, de Campanula portenschlagiana (Klokje) en de Armeria maritima 'Splendens'.

  Waarop letten bij kruipend zenegroen aanplanten?

  Behalve dat kruipend zenegroen heel mooi en functioneel is, is het ook een betrekkelijk gemakkelijke plant. Hij groeit goed op zowel een zonnig als een schaduwrijk plekje. Opmerkelijk is wel dat de mate van zonlicht van invloed is op de kleur van de bladeren. De kleur kan uiteenlopen van groen tot purpergroen. Dat maakt deze tuinplant extra speciaal. Waar je op moet letten bij het aanplanten van de Ajuga reptans, is dat hij wel van een humusrijke bodem houdt, die bij voorkeur altijd een beetje vochtig is. Daarmee heb je de garantie dat je in de bloeiperiode van een schitterende paarse bloemenpracht kunt genieten.

  Meer over de groei en bloei

  Wat leuk is om te weten, is dat de Ajuga reptans in staat is om zich moeiteloos te vermeerderen. Tijdens de groei verschijnen er groene scheuten waar wortels aan groeien. Op die manier ontstaan er snel nieuwe plantjes. Dat is een fijne eigenschap van een bodembedekker, want hierdoor krijg je snel een dicht begroeid oppervlak. Door de uitlopers voldoende plek te bieden kun je dit proces bevorderen. Je kunt ook het nieuwe plantje van de moederplant afknippen en op een andere plek planten. Verder heb je eigenlijk geen omkijken naar kruipend zenegroen. Wil je de groei van nieuwe plantjes binnen de perken houden, dan kun je de nieuwe scheuten of plantjes gewoon verwijderen.

  Hoe combineer je de Ajuga reptans?

  Je hoeft de Ajuga reptans niet specifiek als bodembedekker te gebruiken. Het is ook gewoon een mooie plant voor in elke border. We krijgen ook vaak de vraag met welke andere plantensoorten je deze kunt combineren. Een goede tip is om deze vaste plant te combineren met sedum. Ze houden van dezelfde soort bodemsoorten en ze staan ook mooi bij elkaar. Daarnaast wordt de Ajuga reptans ook vaak gekozen binnen een compleet pakket aan vaste planten soorten voor een kleurrijke border. De paarse bloemen spreken namelijk veel mensen aan. Ze staan onder meer prachtig in combinatie met de geranium en de lamium. Wil je hier graag meer over weten? Vraag dan advies van de experts van Flowbo.

  Plaats online je bestelling

  Maak werk van een stralende tuin door gewoon online je tuinplanten te bestellen. Hiervoor ben je bij Flowbo natuurlijk aan het juiste adres. Hier vind je met zorg gekweekte en goed verzorgde planten. Alles wordt binnen enkele dagen keurig bij je thuis afgeleverd. Je kunt voor het planten van de Ajuga reptans ook een beroep doen op onze deskundige aanplantservice.