Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Floris helpt je graag met zoeken!

  Stuur mij een berichtje en ik help je jouw product uit te zoeken en vertel je alles wat je moet weten.

  Help mij kiezen

  Helleborus orientalis | Nieskruid

  Heb je er weleens bij stil gestaan, dat er ook winterbloeiers bestaan, zoals de Helleborus orientalis? Ziet jouw tuin er in de winter altijd maar kaal, grijs en triest uit? Dat is nergens voor nodig. Daar weten ze bij Flowbo alles van. Hier ben je aan het juiste adres voor vaste planten voor in de tuin die je wintertuin kleur geven. Naast wintergro Toon meer

  Wintergroen

  Schaduw

  Bladkleur

  Bloeikleur

  Bloeimaand

  Planthoogte

  Prijs

  -
  1 Product
  Helleborus orientalis

  Helleborus orientalis

  ✓ Prachtige winterbloeier
  ✓ Max. hoogte van de plant ca. 40 cm
  ✓ Bloeiperiode: januari t/m april
  Op voorraad
  3,40

  Heb je er weleens bij stil gestaan, dat er ook winterbloeiers bestaan, zoals de Helleborus orientalis? Ziet jouw tuin er in de winter altijd maar kaal, grijs en triest uit? Dat is nergens voor nodig. Daar weten ze bij Flowbo alles van. Hier ben je aan het juiste adres voor vaste planten voor in de tuin die je wintertuin kleur geven. Naast wintergroene planten mag ook zeker deze winterbloeier niet missen. De prachtige bloemen zijn letterlijk een lichtpuntje in donkere dagen. We geven je hier meer informatie over de unieke eigenschappen van de Helleborus orientalis. Lees snel verder voor meer informatie!

  Wat maakt de Helleborus orientalis zo speciaal?

  We noemen deze plant in Nederland ook wel het nieskruid; een opvallende naam voor een bijzondere plant. Eén van de belangrijkste redenen, waarom deze plant zo geliefd is, is omdat hij heel vroeg in het jaar al prachtig in bloei staat. Dit betekent dat je in de winter al van schitterende bloemen kunt genieten. Doorgaans staat de Helleborus orientalis van januari tot en met april in bloei. Dit zijn bovendien niet zomaar bloemen; het zijn prachtige grote bloemen met een komvorm, meestal hangend. De bloemen kunnen wel 5 cm groot worden en zijn groen, wit, roze of paars van kleur. Hiermee is deze vaste plant echt een eyecatcher in een anders zo kale en kleurloze tuin.

  Nog meer weetjes over het nieskruid

  De Helleborus orientalis komt oorspronkelijk in het wild voor in Bulgarije, in het noordoosten van Griekenland, in Turkije en de Kaukasus. Ze groeien hier graag op open plekken in de bossen. Het is een sterke plant, die ook goed wortel schiet in Nederlandse tuinen. Je hebt al gelezen dat de bloemen schitterend zijn, maar ook het wintergroene blad is zeer decoratief. De bladeren zijn donkergroen van kleur en de randen zijn ingesneden en getand. De bloemen steken mooi af bij het groen. Je vraagt je ook vast af waar de naam ‘nieskruid’ vandaan komt? Dat heeft ermee te maken dat het stofje protoanemonine in deze plant het slijmvlies in de neus kan prikkelen.

  Hoe groeit en bloeit deze plant het beste?

  Normaal gesproken groeit de Helleborus orientalis het beste in de bossen. Dat betekent dat hij van een humusrijke grond houdt en het liefst ook een kalkgrond. Het houdt ook in dat hij graag in de schaduw staat. Wil je graag deze plant in je tuin, zoek dan een zo schaduwrijk mogelijk plekje uit. Heb je alleen een plekje in de halfschaduw, dan zal dat ook geen probleem zijn. Deze plant kan goed droge periodes doorstaan, maar laat de bodem echter nooit helemaal uitdrogen. Verder is ook een goede drainage van de bodem belangrijk. Daarbij is de Helleborus orientalis ook nog eens goed winterhard. Het zijn dus sterke tuinplanten, die we overigens mogen scharen tot de langlevende vaste planten.

  Tips voor het planten en verzorgen

  Wil je verschillende planten van de Helleborus orientalis naast elkaar zetten? Dan is het een aanrader om ze zo’n 50 cm uit elkaar te zetten. Op die manier heeft elke plant genoeg plek om zich goed te ontwikkelen. Nadat de oude bloemen zijn uitgebloeid en voordat de nieuwe bloemen tevoorschijn komen, is het aanbevolen om de oude en verdorde delen weg te knippen. Daardoor zullen straks de nieuwe bladeren en bloemen weer fris en op volle kracht kunnen groeien. Je voorkomt hiermee dat de plant wordt aangetast door bijvoorbeeld schimmels. Hoewel de Helleborus orientalis een sterke plant is en goed tegen de vrieskou kan, is het bij vorst een aanrader om bij jonge planten en als er bloemknoppen zichtbaar zijn de bladeren af te dekken ter bescherming.

  Tips voor nog meer vaste planten

  Wil je een tuin die vroeg in bloei staat? Dan is het planten van de Helleborus orientalis een voortreffelijke keuze. Er zijn echter nog meer mooie vaste planten voor in de tuin, die ook in de winter je tuin wat extra kleur geven. Denk hierbij aan wintergroene planten, zoals de wintergroene macrorrhizum Spessart, de Vinca minor of de bodembedekker Waldsteinia ternata. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook diverse wintergroene klimplanten die je tuin in de winter minder kaal doen lijken. Neem daarvoor eens een kijkje in het online aanbod van Flowbo bij de Trachelospermum jasminoides. Of wat dacht je van de winterbloeiende Jasminum nudiflorum die je in de winter verrast met prachtige gele bloemen? Het staat in ieder geval vast dat je de Helleborus Orientalis met vele verschillende planten kunt combineren.

  Laat je tuin in de winter stralen

  Begin meteen door bij Flowbo de mooiste winterbloeiers en wintergroene planten online aan te schaffen, waaronder nieskruid. Binnen maximaal 6 werkdagen wordt alles in optimale staat bij je thuisbezorgd en kun je de handen uit de mouwen steken. Of laat het aanplanten gewoon over aan onze aanplantservice. Vraag eens naar de mogelijkheden bij Flowbo. Deze winter is het een en al genieten als jouw nieuwe Helleborus orientalis in bloei staat.