Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 20 Juni 2023

  Kan je een vijgenboom stekken?

  Het vermeerderen van vijgenbomen door middel van stekken is een boeiende manier om je eigen vijgenboomcollectie uit te breiden. In dit artikel zullen we je een stap-voor-stap gids geven over hoe je succesvol een vijgenboom kunt stekken. Met geduld en zorg kun je genieten van het kweken van nieuwe planten en het creëren van een weelderige vijgenboomtuin.

  Stap 1: Het juiste moment kiezen

  Het beste moment om een vijgenboom te stekken is in de late lente of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Deze periode valt meestal tussen mei en juni, afhankelijk van je locatie en klimaat. Selecteer een gezonde, volwassen tak zonder tekenen van ziekte of beschadiging.

  Stap 2: Het nemen van de stek

  Gebruik een scherp en schoon mes om een tak van ongeveer 15-20 centimeter lang van de moederplant te snijden. Maak een schuine snede net onder een knoop of bladoksel, wat de wortelgroei bevordert. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de tak, zodat je een kale steel overhoudt. Zorg ervoor dat er geen bladeren in contact komen met het vochtige substraat, om rot te voorkomen.

  Stap 3: Voorbereiding van het substraat

  Vul een pot met een goed doorlatend substraat, zoals een mix van potgrond en zand. Maak een gat in het substraat en plaats de onderste helft van de tak erin. Zorg ervoor dat de potgrond het onderste deel van de tak bedekt, maar niet de bladoksel waar de knoppen zich bevinden. Druk voorzichtig het substraat rond de tak aan om deze stevig op zijn plaats te houden.

  Stap 4: Het geven van water

  Geef de stek water zodat de grond vochtig is, maar vermijd doorweekte omstandigheden. Plaats de pot op een warme en goed verlichte locatie, maar vermijd direct zonlicht, dat schade aan de stek kan veroorzaken. Een temperatuur van ongeveer 20-25 graden Celsius is ideaal voor het rooten van de stek.

  Stap 5: Onderhoud en geduld

  Het is belangrijk om de stek regelmatig vochtig te houden tijdens het rootproces. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef indien nodig water. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de stek wortels begint te vormen. Wees geduldig en zorgvuldig in dit proces, want het stekken van een vijgenboom vergt tijd.

  Stap 6: Wroeten en groeien

  Na verloop van tijd zal de stek wortels ontwikkelen. Om de voortgang van het wortelen te controleren, trek voorzichtig aan de stek om te voelen of er weerstand is. Weerstand duidt erop dat de wortels stevig genoeg zijn om de plant te ondersteunen. Zodra de stek voldoende wortels heeft gevormd, is het tijd om hem over te zetten naar een grotere pot of in de grond.

  Het stekken van een vijgenboom is een lonende manier om je eigen vijgenboomcollectie te vergroten. Met de juiste timing, zorgvuldige voorbereiding en geduld kun je succesvol nieuwe vijgenbomen kweken. Volg de stappen zorgvuldig en geniet van het proces van het zien groeien van je eigen vijgenboom.

  Meer informatie nodig?

  Heb je behoefte aan meer informatie over het stekken van een vijgenboom of wil je graag iets anders weten? Twijfel dan zeker niet om contact op te nemen met onze medewerkers van de klantenservice. Zij vertellen je met veel plezier alles wat je wilt weten over het stekken van een vijgenboom.

  Flowbo blog

  Recente artikelen