Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Donderdag 2 Juni 2023

  Hoe plant je een vijgenboom?

  Ben je geïnteresseerd in het planten van een vijgenboom? Geweldig! Vijgenbomen zijn prachtige toevoegingen aan elke tuin. Ze bieden niet alleen heerlijke vruchten, maar zijn ook decoratief en kunnen je tuin een mediterrane uitstraling geven. In dit artikel ga ik je stap voor stap uitleggen hoe je een vijgenboom kunt planten, zodat je binnenkort kunt genieten van je eigen verse vijgen.

  Stap 1: Kies de juiste locatie

  Het kiezen van de juiste locatie is cruciaal voor een gezonde groei van je vijgenboom. Vijgenbomen gedijen het beste in gebieden met veel zonlicht en bescherming tegen harde wind. Zoek een plek in je tuin waar de boom minstens 6-8 uur direct zonlicht per dag krijgt. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.

  Stap 2: Bereid de grond voor

  Voordat je de vijgenboom gaat planten, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Graaf een gat dat twee keer zo breed en diep is als de wortelkluit van de boom. Verwijder eventuele stenen, onkruid en andere materialen uit de grond. Meng vervolgens compost of goed verteerde mest door de grond om de voedingswaarde te verhogen.

  Stap 3: Plant de vijgenboom

  Plaats de vijgenboom in het gat en zorg ervoor dat de wortelkluit gelijk ligt met het grondniveau. Vul het gat voorzichtig op met de voorbereide grond en druk deze stevig aan om luchtpockets te voorkomen. Geef de boom daarna grondig water om de wortels te helpen vestigen.

  Stap 4: Geef regelmatig water

  Vijgenbomen hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de boom ongeveer 2-3 keer per week water, waarbij je ervoor zorgt dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. Het is belangrijk om de boom diep water te geven, zodat het water de wortels bereikt. Vermijd echter overbewatering, want dat kan leiden tot wortelrot.

  Stap 5: Bemest de boom

  Om de groei en vruchtzetting van je vijgenboom te bevorderen, is het aan te raden om regelmatig te bemesten. Gebruik een evenwichtige meststof die stikstof, fosfor en kalium bevat. Breng de meststof aan volgens de aanwijzingen op de verpakking en verdeel deze gelijkmatig over de grond rondom de boom. Bemest de vijgenboom bij voorkeur in het voorjaar en de zomer.

  Stap 6: Snoei indien nodig

  Vijgenbomen hebben over het algemeen geen intensieve snoei nodig. Je kunt echter snoeien om de vorm van de boom te behouden, dode of beschadigde takken te verwijderen en de luchtcirculatie te verbeteren. De beste tijd om te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Wees voorzichtig bij het snoeien, want de melkachtige sap van de vijgenboom kan huidirritatie veroorzaken.

  Stap 7: Bescherm tegen vorst

  Als je in een gebied woont waar de temperaturen in de winter regelmatig onder het vriespunt dalen, moet je je vijgenboom beschermen tegen vorst. Wikkel de stam van de boom in met tuinvlies of gebruik een speciale boomhoes om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de grond rondom de boom mulch heeft om de wortels te isoleren.

  Volg deze stappen zorgvuldig en je zult binnenkort een gezonde en bloeiende vijgenboom in je tuin hebben. Onthoud dat geduld belangrijk is, aangezien het enige tijd kan duren voordat de boom vruchten begint te dragen. Maar zodra dat gebeurt, zul je kunnen genieten van sappige, verse vijgen rechtstreeks uit je eigen tuin. Mocht je nu vragen hebben over het planten van een vijgenboom kan je er tot slot natuurlijk altijd voor kiezen om contact op te nemen met de klantenservice van Flowbo.

  Flowbo blog

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »