Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 25 Mei 2023

  Welke ziektes komen voor bij olijfbomen?

  Net zoals andere bomen en planten zijn ook olijfbomen helaas vatbaar voor ziektes, maar welke ziektes komen nu precies voor bij olijfbomen? Dat en meer vertellen we je in dit blogartikel en het is dan ook zeker even de moeite waard om verder te lezen voor meer informatie.

  Olijfbomenpest

  De laatste jaren horen we steeds meer over de zogenaamde ‘olijfbomenpest’. Dit is het gevolg van de plantbacterie ‘Xylella fastidiosa’. In verschillende landen, waaronder Italië en Spanje is deze bacterie al opgedoken en veel plantages maken zich hier dan ook grote zorgen over. In Italië zijn er namelijk meer dan 10 miljoen olijfbomen gestorven als gevolg van deze ziekte en je kan dan ook wel voorstellen dat dit ook grote economische gevolgen met zich meebrengt. Bij besmette planten wordt de sapstroom geblokkeerd wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat de plant uitdroogt en dus sterft.

  Olijfvliegen

  Een andere veelvoorkomende plaag zijn olijfvliegen. Hoewel deze voornamelijk voorkomen rondom het Middellandse Zeegebied is het zeker belangrijk om hier meer over te weten. Deze vliegen voeden zich namelijk enkel en alleen met de vruchten van olijfbomen. Aangetaste olijven zijn te herkennen aan donkere vlekken waarin de vlieg zijn eieren zal leggen. Mocht je dit dus herkennen op jouw olijfbomen is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de vruchten hierdoor niet eetbaar zullen zijn.

  Verticillium

  Naast bovengenoemde ziektes en plagen zijn olijfbomen helaas ook vatbaar voor schimmels. Een voorbeeld van zo’n schadelijke schimmelziekte wordt veroorzaakt door ‘Verticillium dahliae’. Wanneer de olijfbomen besmet zijn met deze schimmel zullen de bladeren van de olijfbomen verkleuren en mogelijk ook verkrullen. De infectie begint altijd bij de bladeren, maar kan zich mogelijk verspreiden naar de wortels, waardoor de olijfboom uiteindelijk zal overlijden. Een ander belangrijk gevolg van deze schimmel is dat deze tot wel 20 jaar in de bodem kan leven. Hierdoor is het voor bijvoorbeeld boeren altijd belangrijk om de desbetreffende grond te controleren en te controleren of er geen sprake is van schimmelziektes.

  Spilocaea oleagina

  Spilocaea oleaginea is de oorzaak van de ziekte olijfpauwvlek, ook wel bekend als olijfbladvlek en vogeloogvlek. Deze plantenziekte tast wereldwijd vaak de bladeren van olijfbomen aan. De ziekte treft bomen gedurende het groeiseizoen en kan aanzienlijke opbrengstverliezen veroorzaken. De ziekte veroorzaakt vlekken op het fruit, vertraagt de rijping en vermindert de opbrengst aan olie. Ontbladering en in ernstige gevallen taksterfte kan voorkomen en de ziekte kan op de lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid van de bomen.

  Bovengenoemde ziektes en plagen komen voornamelijk voor bij olijfbomen, maar er zijn ook nog andere ziektes en plagen waar olijfbomen, net als andere bomen en planten overigens, te maken mee kunnen krijgen. Deze zetten we hieronder nog even voor je op een rijtje.

  Cercospora bladvlekkenziekte

  Cercospora is een schimmelinfectie die ervoor kan zorgen dat planten en bomen vlekken op de bladeren zullen krijgen. De vlekken zijn doorgaans kleine en hebben een doorsnede van zo’n 1 tot 3 mm. Deze schimmelinfectie kan ervoor zorgen dat de bladeren afsterven.

  Wij staan voor je klaar met advies op maat

  Mocht je nu constateren dat er sprake is van ziektes en/of schimmels bij jouw olijfbomen is het belangrijk om deze op de juiste manier te bestrijden. Wij kunnen je dan ook precies vertellen hoe je hier het beste mee aan de slag kunt gaan. Twijfel dan ook zeker niet om contact met ons op te nemen en je vragen te stellen. Wij staan in ieder geval altijd voor je klaar, waardoor olijfbomen kopen altijd mogelijk is zonder zorgen.

  Flowbo blog

  Recente artikelen