Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 18 April 2023

  Wanneer krijgt een olijfboom olijven?

  ”Wanneer krijgt mijn olijfboom olijven?”. Dit is een vraag die we vaak te horen krijgen van onze klanten. We hebben dan ook gemerkt dat hier nog veel onduidelijkheid over bestaat en dat de verwachting die men vaak heeft niet helemaal klopt. De hoogste tijd om hier dus meer duidelijkheid in te verschaffen door middel van dit blogartikel.

  Zorg voor de juiste omstandigheden

  Voordat we de hamvraag van dit blogartikel gaan we beantwoorden willen we nog even het andere kwijt. Wanneer je er namelijk voor wilt zorgen dat jouw olijfbomen olijven krijgen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de omstandigheden juist zijn. Zo is het belangrijk dat de olijfbomen worden geplant in een zonrijke standplaats en dat er sprake is van een goed doorlatende grond. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de olijfbomen niet te lang in temperaturen onder de -7 graden Celsius staan. Mocht er sprake zijn van een langdurige temperatuur van -7 graden Celsius of lager dan kan je de olijfbomen afdekken of naar binnen verplaatsen.

  Wanneer krijgt mijn olijfboom olijven?

  Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat olijfbomen geen olijven krijgen, voordat ze een leeftijd van 4 of 5 jaar hebben bereikt. Nadat deze leeftijd echter bereikt is kunnen de olijfbomen iedere jaar opnieuw olijven krijgen totdat ze uiteindelijk zullen sterven. Wel is het natuurlijk mogelijk om de groei van olijven op een positieve manier te beïnvloeden en hiervoor kan je dan ook gebruikmaken van de juiste voeding en ze voorzien van de juiste waterbehoefte. Daarnaast is het belangrijk om de olijfbomen eens per jaar te snoeien net voor de bloeiperiode.

  Wanneer zijn de olijven rijp om te plukken

  Op het moment dat je olijfbomen dus de juiste leeftijd hebben bereikt zullen er in de bloeiperiode olijven aan de bomen verschijnen. Deze kwaliteit van de olijven wordt bepaald door het aantal zonuren, maar daarnaast is het natuurlijk ook altijd van belang om de bomen te voorzien van voldoende water, vooral in warme en zonnige zomermaanden.

  Groene olijven zijn doorgaans rijp om te plukken in de maanden september en oktober, wanneer je ervoor kiest om de olijven niet direct te plukken zullen deze zwart worden. Het is belangrijk om te weten dat de olijven niet direct eetbaar zijn. Je zal de olijven dan ook moeten weken in water, voordat je deze zal kunnen consumeren. Dit doe je door de olijven twee weken lang in water te weken, waarbij je het water iedere dag opnieuw ververst. Leg de olijven hierna voor een maand lang in pekelwater en stop deze na een maand in een afgesloten pot met azijn en pekelwater. Wanneer er twee maanden verstreken zijn na het plukken zijn de olijven gereed voor consumptie en dus te gebruiken in een grote variatie aan gerechten.

  Meer weten?

  Wil je meer weten over hoe je de meest heerlijke olijven kunt kweken? Dan is het natuurlijk geen enkel probleem om contact op te nemen met de klantenservice van Flowbo. Als echte experts op het gebied van olijfbomen kunnen wij je vertellen hoe je het beste uit deze planten kunt halen en we staan dan ook altijd klaar om je te voorzien van advies op maat. Het is mogelijk om zowel telefonisch als per e-mail contact met ons op te nemen en in dit geval zullen wij altijd zo spoedig als mogelijk bij je terugkomen met alle informatie die je nodig hebt. In ieder geval hebben we de vraag “Wanneer krijgt mijn olijfboom olijven?” door middel van dit blogartikel vast en zeker weten te beantwoorden.

  Flowbo blog

  Recente artikelen