Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 18 Mei 2023

  Wanneer bloeit een olijfboom?

  Wanneer je een olijfboom koopt is het natuurlijk wel belangrijk dat je ongeveer weet wat je precies kunt verwachten. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de verzorging van olijfbomen, maar ook wanneer de bloeiperiode nu precies van start gaat. De laatste vraag gaan we in ieder geval in dit blogartikel voor je beantwoorden. Lees dan ook zeker even verder voor meer informatie.

  Wanneer begint een olijfboom met bloeien?

  Doorgaans zal een olijfboom in Nederland rond april beginnen te bloeien. Het ene jaar kan dit echter wat later zijn dan het andere jaar en dit heeft dan ook te maken met de weersomstandigheden in ons land. In ieder geval zullen er tijdens het begin van de bloeiperiode witgele kleine bloemen ontstaan. De bloeiperiode zal eindigen in juni en vanaf deze periode (mits de olijfboom op de juiste leeftijd is) kunnen er olijven aan de boom ontstaan. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat deze olijven niet direct eetbaar zijn. Ten eerste zullen ze moeten rijpen, maar daarnaast moeten ze ook een langere tijd geweekt worden in water, voordat ze daadwerkelijk eetbaar zijn.

  Wat als mijn olijfboom niet bloeit?

  Hiernaast willen we je echter ook direct vertellen dat het geen garantie is dat je olijfboom in de bloei zal treden. Wanneer er namelijk sprake is geweest van lage temperaturen in de winter en weinig zonuren bestaat er een grote kans dat je olijfboom niet zal gaan bloeien. Helaas is het niet mogelijk om hier verandering in te brengen en het is en blijft dus een feit dat je voor de bloei van olijfbomen afhankelijk bent van de weersomstandigheden.

  Kan je de bloei van een olijfboom stimuleren?

  Mocht het dus wel zo zijn dat je olijfboom gaat groeien ben je in ieder geval al op de goede weg. Toch zijn er nog een aantal andere zaken die je kunt ondernemen om bijvoorbeeld de bloei te stimuleren. Dit kan je doen door tijdens de bloeiperiode de olijfboom extra te bemesten. Hierdoor is het mogelijk om gebruik te maken van een korrelkunstmestformule of bijvoorbeeld gedroogde koemestkorrels. Beide mestsoorten bevatten belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je olijfbomen beter en langer zullen bloeien.

  Mocht er sprake zijn van warme of hete temperaturen is het belangrijk om de olijfboom voldoende, maar niet té veel water te geven. Het is belangrijk om de bodem vochtig te houden, maar zorg er in ieder geval nooit voor dat er een laag water in de pot van een olijfboom staat. Dit kan er namelijk voor gaan zorgen dat de wortels van de olijfbomen zullen gaan rotten met alle gevolgen van dien.

  Concluderend

  Mocht er sprake zijn van een zachte winter in combinatie met genoeg zonuren bestaat er een grote kans dat je olijfboom zal gaan bloeien vanaf april t/m juni. Wanneer de omstandigheden hiervoor echter niet ideaal zijn geweest in de winter bestaat er helaas ook een kans dat de bloei zal op zich zal laten wachten. Hier valt helaas niets aan te veranderen, maar mocht je olijfboom wel bloeien zijn er aantal zaken die je kunt ondernemen om de bloei te stimuleren. Wij hopen dan ook dat je door middel van dit blogartikel hier een beter inzicht in hebt verkregen. Mocht je nog vragen hebben is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met onze specialisten op te nemen voor advies op maat.

  Flowbo blog

  Recente artikelen