Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 17 Mei 2023

  Waarom heeft mijn olijfboom gele blaadjes?

  Begin je te merken dat je olijfboom een gegeven moment gele bladeren begint te krijgen? Dan is dit een goede indicatie van dat er iets aan de hand is. Gele bladeren wijzen er namelijk vaak op dat de olijfboom niet volledig gezond is. Welke oorzaken hier ten grondslag aan kunnen liggen gaan we je vertellen in dit blogartikel.

  De meest voorkomende oorzaak van gele blaadjes

  In de meeste gevallen zullen gele bladeren worden veroorzaakt doordat de olijfboom een tekort aan water heeft. Mocht je dus verder niets bijzonders opmerken aan de olijfboom dan is het belangrijk om extra water te geven. Overdrijf dit echter niet, want een te grote hoeveelheid aan water kan er juist weer voor zorgen dat de wortels van de olijfbomen zullen gaan rotten met alle gevolgen van dien. Wanneer er sprake is van te veel water zullen de bladeren van de bomen gaan krullen. Ook dit is dus zeker een belangrijk aandachtspunt om in de gaten te houden.

  Een andere reden die ervoor kan zorgen dat een olijfboom gele bladeren krijgt is dat er sprake is van wolluis, ook wel bladluis genoemd. Deze luizen zullen zich nestelen in de meest nieuwe (gezonde) takken en bladeren, waardoor deze na verloop van tijd van kleur zullen veranderen. Het is belangrijk om zo spoedig als mogelijk in actie komen wanneer er sprake is van bladluis, aangezien dit ongedierte ervoor kan zorgen dat de groei van de boom zal afnemen en dat deze uiteindelijk kan sterven. Het bestrijden van bladluis kan door gebruik te maken van natuurlijke vijanden, zoals het lieveheersbeestje. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en of insecticiden. In dit geval dien je wel in je achterhoofd te houden dat het mogelijk is dat ook goede insecten en planten hieronder zullen kunnen lijden. Wij raden het dan ook altijd aan om eerst een einde proberen te maken aan wolluis door gebruik te maken van de natuurlijke vijanden.

  Niet ieder geel blad is een probleem

  Mocht je gele bladeren in je olijfboom constateren is dit niet gelijk een reden tot paniek. Het zal namelijk regelmatig voorkomen dat een olijfboom aan het eind van het voorjaar wat gele bladeren zal krijgen. Dit komt doordat de bladeren vernieuwd worden en de wat oudere bladeren zullen in dit geval eerst een geel- of bruinachtige kleur krijgen voordat ze er uiteindelijk afvallen. Mocht je echter meerdere gele bladeren constateren? Dan is dit een goede indicatie van dat er iets niet goed gaat met je olijfboom en bovengenoemde redenen kunnen hiervan de oorzaak zijn.

  Wat te doen bij vlekkerige bladeren?

  Naast gele bladeren kan er ook sprake zijn van vlekkerige bladeren. Vlekkerige bladeren ontstaan door een overschot aan water. Bij olijfbomen in pot kan het in dit geval een tip zijn om de afwatering te controleren of om gewoonweg minder water te geven. Wel is het belangrijk om gedurende deze periode je olijfbomen goed in de gaten te houden en te bekijken of de bladeren weer over een groene kleur komen te beschikken.

  Vraag ons om advies

  Kom je er nu niet helemaal uit wat precies de oorzaak is van de gele bladeren van je olijfboom? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om contact op te nemen met de specialisten van Flowbo voor advies op maat. Wel is het in dit geval natuurlijk belangrijk om ons te voorzien van zo veel mogelijk informatie, zodat we een goede inschatting kunnen maken van wat er precies aan de hand is. In ieder geval hopen we dat we je door middel van dit blogartikel een handje op weg hebben kunnen helpen en natuurlijk is het ook mogelijk om bij Flowbo jouw olijfbomen te kopen.

  Flowbo blog

  Recente artikelen