Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 20 Mei 2023

  Tips tegen witte pluis bij olijfbomen

  Misschien is het je weleens opgevallen dat er op een gegeven moment een soort van witte pluis op je olijfbomen terechtkomt. Mocht je nu niet weten wat dit precies is, zullen we je aan de hand van dit blogartikel verder op weg helpen. Deze witte pluis wordt namelijk ‘wolluis’ genoemd en het is belangrijk om dit zo spoedig als mogelijk te bestrijden om erger te voorkomen. Natuurlijk leggen we ook uit hoe je hier het beste mee aan de slag kunt gaan.

  Wat is wolluis precies?

  Wolluis is, je verwacht het niet, een soort luis die voorkomt op vele verschillende soorten planten. Een andere benaming voor wolluis is witte luis, maar wordt dus ook weleens witte pluis genoemd. Deze namen zijn enerzijds ontleent aan de kleur van de luizen, maar ook laten deze beestjes een soort wolachtige pluis op de planten achter. Wolluizen kunnen voorkomen op vrijwel alle planten en het is belangrijk dat je dit ongedierte zo spoedig als mogelijk bestrijdt. Doe je dit namelijk niet dan is het mogelijk dat de plant op relatief korte termijn zal sterven. Gelukkig is het bestrijden van wolluis niet bijzonder lastig en we vertellen je dan ook graag hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

  Wolluis bestrijden doe je zo

  Het is mogelijk om wolluis op verschillende manieren te bestrijden, zowel op biologische wijze als bijvoorbeeld door gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Uiteraard heeft een biologische bestrijding natuurlijk de voorkeur en hiervoor kan je dan ook de ‘roofkever’ inzetten. In de volksmond kennen we dit insect ook wel als het lieveheersbeestje en dit insect pakt zowel de wolluis zelf als de nesten aan. De lieveheersbeestjes zullen zich snel voortplanten en ieder volwassen exemplaar kan zo’n 300 wolluizen per dag consumeren. In dit geval begrijp je natuurlijk dat het snel gedaan is met deze plaag op je olijfbomen.

  Naast de biologische wijze is er dus ook nog een andere manier om van deze beestjes af te komen. Hiervoor kan je een speciale anti-wolluis spray gebruiken of andere insecticiden. Wel is het in dit geval dus belangrijk om rekening te houden met het feit dat je niet enkel en alleen de wolluis doodt, maar mogelijk ook andere nuttige insecten, waaronder dus de natuurlijk vijand van de wolluis, namelijk het lieveheersbeestje. Ook is het mogelijk dat de wolluizen op een gegeven moment resistent kunnen worden voor het gebruikte bestrijdingsmiddel en zal dit dus niet helpen om van dit ongedierte af te komen.

  De schadelijke gevolgen van deze witte pluis

  Mocht het nu zo zijn dat je de wolluis te laat constateert, dan zal er zeker sprake zijn van schadelijke gevolgen. Het eerste wat waarschijnlijk op zal vallen is dat de olijfboom op een gegeven moment gele bladeren zal krijgen. Daarnaast kan het voorkomen dat de bladeren vervormen en dat de bomen zelfs bladeren zullen verliezen. Ook kan er een soort van schimmel ontstaan die zich nestelt op de bladeren. Dit kan er op een gegeven moment voor zorgen dat zonlicht de bladeren niet meer zal bereiken, waardoor deze niet meer verder zal kunnen groeien en uiteindelijk dus zal afsterven.

  Conclusie

  Mocht je merken dat je olijfboom last heeft van wolluis is het belangrijk om zo spoedig als mogelijk actie te ondernemen. Enerzijds kan wolluis ervoor zorgen dat je olijfbomen er aanzienlijk minder aantrekkelijk uit zullen zien, maar daarnaast kan het dus ook ernstigere gevolgen met zich meebrengen. In het ergste geval kan de plant afsterven en vandaar dat het dus belangrijk is om wolluis snel en zorgvuldig te bestrijden. Gelukkig zijn hier meerdere manieren voor, zoals je hebt kunnen lezen in dit blogartikel, waardoor jij met een gerust hart olijfbomen kunt kopen.

  Flowbo blog

  Recente artikelen