Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 4 Mei 2023

  Schimmel herkennen aan olijfbomen

  Net zoals andere planten en bomen zijn ook olijfbomen vatbaar voor schimmels. Schimmels kunnen, wanneer ze niet op tijd worden bestreden, grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je olijfbomen. In dit artikel gaan we je dan ook precies vertellen hoe je schimmels bij olijfbomen kunt herkennen en wat je hier vervolgens aan kunt doen. Wacht dan ook niet langer en lees snel verder voor meer informatie.

  Let op verkleurde bladeren

  Eén van de eerste tekenen van schimmel bij olijfbomen is de verkleuring van de bladeren. Gezonde olijfbladeren hebben een levendige groene kleur. Als je merkt dat de bladeren geel, bruin of zwart worden, kan dit een indicatie zijn van een schimmelinfectie. Let vooral op vlekken, strepen of verkleuringen op de bladeren, omdat deze wijzen op de aanwezigheid van schimmels bij een olijfboom.

  Controleer op schimmelgroei

  Schimmel gedijt goed in vochtige omstandigheden, dus het is belangrijk om de stam, takken en bladeren van de olijfboom zorgvuldig te inspecteren op schimmelgroei. Zoek naar witte, groene of zwarte schimmelsporen op het oppervlak van de boom. Schimmel bij een olijfboom kan er pluizig of poederachtig uitzien, afhankelijk van het type schimmel. Bovendien kunnen olijven die aangetast zijn door schimmel een verkleurde, gekreukelde of beschadigde buitenkant hebben.

  Let op abnormaal bladverlies

  Olijfbomen behouden meestal hun bladeren, zelfs in de winter. Als je echter merkt dat je boom abnormaal veel bladeren verliest buiten het normale seizoen, kan dit duiden op een schimmelinfectie. Schimmels kunnen de bladeren verzwakken, waardoor ze voortijdig afvallen. Houd de boom goed in de gaten en let op veranderingen in het bladverliespatroon.

  Onderzoek de stam en takken

  Naast de bladeren is het ook belangrijk om de stam en takken van de olijfboom te inspecteren op tekenen van schimmelinfectie. Kijk naar verkleuringen, zweren, barsten of abnormale afscheidingen op het hout. Deze symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van schimmel bij olijfbomen. Let vooral op donkere, vochtige plekken die duiden op een verhoogde vochtigheid, wat een gunstige omgeving is voor schimmelgroei.

  Raadpleeg een specialist

  Als je serieuze zorgen hebt over mogelijke schimmelproblemen bij je olijfbomen, is het altijd verstandig om een professionele boomverzorger of landbouwdeskundige te raadplegen. Deze experts hebben de kennis en ervaring om de specifieke schimmelsoorten te identificeren en de juiste behandeling aan te bevelen. Een voorbeeld van zo’n expert zijn natuurlijk de specialisten van Flowbo.

  Schimmel bij een olijfboom bestrijden

  Mocht er sprake zijn van schimmel op je olijfbomen is het dus van belang om actie te ondernemen en de schimmelgroei te stoppen. Hiervoor is het mogelijk om gebruik te maken van mestproducten of van speciale bestrijdingsmiddelen die schimmel tegengaan. Wel is het in dit laatste geval belangrijk dat je deze bestrijdingsmiddel enkel en alleen gebruikt voor olijfbomen. Wanneer je dit namelijk niet doet kunnen planten in de buurt beschadigd raken en dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen.

  Vragen over schimmels bij een olijfboom?

  Wij hopen dat je door middel van dit blogartikel een beter inzicht hebt gekregen in hoe je schimmel kunt herkennen bij olijfbomen en ook hoe je vervolgens aan de slag kunt gaan met de bestrijding. Toch is het natuurlijk altijd mogelijk dat je naar aanleiding van dit blogartikel vragen hebt of dat je bijvoorbeeld meer wilt weten over een olijfboom kopen. Onze specialisten kunnen je voorzien van alle informatie die je nodig hebt. Het is mogelijk om telefonisch of per e-mail contact met ons op te nemen en dan helpen we je vanaf daar graag verder.

  Flowbo blog

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »