Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 18 Mei 2023

  Kan een olijfboom tegen vorst?

  Zoals je waarschijnlijk wel weet komen olijfbomen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Hier ligt de temperatuur natuurlijk een stuk hoger dan in Nederland, maar toch hebben olijfbomen over het algemeen niet al te veel moeite met het overleven in Nederland. Het enige waar je wel rekening mee zal moeten houden is het feit dat olijfbomen nu niet echt vorstbestendig zijn en mocht er sprake zijn van temperaturen onder nul is het dan ook belangrijk om je olijfbomen te beschermen. Hoe je dit precies doet en waar je op moet letten dat vertellen we je in dit blogartikel.

  Wanneer is vorst een probleem voor olijfbomen?

  Mocht er nu een enkele keer of bijvoorbeeld een paar nachten in het jaar sprake zijn vorst is dit doorgaans geen probleem voor olijfbomen. Wanneer er echter sprake is van langdurige vorstperiodes met temperaturen onder min vijf graden Celsius kan dit wel degelijk gevolgen hebben voor olijfbomen. Een olijfboom is namelijk niet volledig winterhard en dus is het belangrijk om je bomen in deze periodes te beschermen. Hoe je dit doet dat leggen we je uit.

  Een olijfboom beschermen tegen vorst

  Er zijn verschillende manieren om olijfbomen te beschermen tegen vorst. De meest eenvoudige manier is om gebruik te maken van een winterhoes. Dit is een hoes die de olijfbomen zal beschermen tegen koudere temperaturen. De winterhoes is eenvoudig in gebruik en kan je in principe zonder al te veel moeite over de olijfbomen heen wikkelen. Daarnaast zijn de hoezen dicht te ritsen, zodat er geen koude lucht in de buurt van de olijfbomen zal komen.

  Een andere manier om je olijfbomen te beschermen tegen vorst is door gebruik te maken van noppenfolie. Noppenfolie weert deze koude lucht namelijk en zorgt ervoor dat de olijfboom niet zal bevriezen. Daarnaast is het ook eventueel mogelijk om een warmtekabel rondom de olijfboom te plaatsen. Deze kabel geeft warmte af en zorgt ervoor dat je olijfboom op de juiste temperatuur blijft.

  Belangrijkste aandachtspunten

  Mocht je ervoor kiezen om gebruik te maken van een winterhoes is het belangrijk dat je deze er niet continu overheen laat zitten. Daarnaast is het belangrijk om de olijfboom regelmatig te laten luchten, zodat het niet te vochtig wordt. Hetzelfde geldt in principe voor een warmtekabel. Op het moment dat de temperatuur weer boven nul uit zal komen kan je warmtekabel uitzetten. Op deze manier verspil je ook geen onnodige energie.

  Ook is het belangrijk om tijdens vochtperiodes voldoende water te geven, aangezien het aanwezige water in de grond zal bevriezen, waardoor de olijfboom hier geen toegang meer tot heeft. Probeer ook eens te kijken of je de olijfboom kunt verplaatsen naar een beschutte en droge plek. Houdt er in dit laatste geval natuurlijk wel rekening mee dat de olijfbomen voldoende toegang hebben tot zonlicht.

  Meer weten?

  Mocht het nu zo zijn dat je meer wilt weten over het beschermen van olijfbomen tegen vorst is het natuurlijk geen enkel probleem om contact op te nemen met de klantenservice van Flowbo. Naast bovenstaande informatie kunnen we je natuurlijk ook meer vertellen over andere zaken waar je rekening mee dient te houden op het moment dat je olijfbomen gaat kopen. Hierdoor blijft er niets aan de verwachting over en weet je precies wat je kan en mag verwachten van het beschermen van een olijfboom tegen vorst.

  Flowbo blog

  Recente artikelen