Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 20 Mei 2023

  Hoeveel water heeft een olijfboom nodig?

  Olijfbomen zijn prachtige bomen die in droge en warme klimaten goed kunnen overleven. Ze zijn een belangrijk onderdeel van veel tuinen en hebben specifieke behoeften als het gaat om water. In dit blogartikel zullen we bespreken hoeveel water een olijfboom nodig heeft en enkele tips geven voor het efficiënt bewateren van deze bomen.

  Hoe vaak moet je een olijfboom water geven?

  Olijfbomen hebben over het algemeen niet veel water nodig, maar ze hebben wel regelmatig water nodig, vooral in de eerste paar jaar van hun groei. Jonge olijfbomen moeten vaker worden bewaterd dan volwassen bomen. In de eerste twee jaar na het planten moeten jonge olijfbomen ongeveer één tot twee keer per week worden bewaterd, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt, omdat olijfbomen niet goed tegen een te grote hoeveelheid aan water kunnen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten.

  Naarmate de boom ouder wordt, kan er minder water worden gegeven. Volwassen olijfbomen hebben meestal genoeg aan één goede bewatering per week, tenzij er sprake is van extreme hitte of droogte. Het is echter belangrijk om de bomen goed in de gaten te houden en indien nodig aanvullend water te geven.

  Het controleren van de grond

  Een goede manier om te controleren of een olijfboom water nodig heeft, is door de grond rond de wortels te controleren. Steek een vinger in de grond tot aan de eerste knokkel. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven. Als de grond nog vochtig aanvoelt, kun je het water geven nog even uitstellen. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar let op dat je niet te veel water geeft, omdat dit de wortels kan verstikken.

  Tijdstip

  Ook het tijdstip van de dag waarop je water geeft is van belang. Het wordt aanbevolen om olijfbomen vroeg in de ochtend water te geven. Op dat moment is de temperatuur koeler en kan het water rustig in de bodem doordringen, voordat de zon op zijn felst is. Probeer water geven in de late namiddag of avond te vermijden, omdat dit kan leiden tot langdurige vochtigheid en de ontwikkeling van schimmels.

  Zorg voor diepe bewatering

  Naast de juiste frequentie en de timing van het water geven, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het water diep genoeg in de grond doordringt. Olijfbomen hebben diepe wortels die water kunnen opnemen uit diepere grondlagen. Door langzaam en diep te bewateren, kun je ervoor zorgen dat het water de wortels bereikt. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van druppelirrigatie of door water langzaam bij de stam van de boom te laten sijpelen.

  Het bewateren van olijfbomen vereist dus aandacht en zorgvuldigheid. Door regelmatig water te geven, maar niet te veel, de grondvochtigheid te controleren, vroeg in de ochtend water te geven en ervoor te zorgen dat het water diep doordringt, kun je de gezondheid en groei van je olijfbomen bevorderen.

  Vraag onze experts om advies

  Vind je het aan de hand van dit blogartikel toch lastig om te bepalen hoeveel water je een olijfboom moet geven? Dan is het altijd mogelijk om contact op te nemen met de specialisten van Flowbo. Wij kunnen je precies vertellen waar je op moet letten, zodat hier geen enkel misverstand over zal bestaan. Natuurlijk kan je ook direct binnen onze webwinkel terecht en goedkope olijfbomen kopen. Wij helpen je in ieder geval graag verder met alles wat je wilt weten over olijfbomen.

  Flowbo blog

  Recente artikelen