Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Maandag 28 Mei 2023

  Heeft mijn olijfboom wolluis?

  Het is belangrijk om te achterhalen of je olijfboom wolluis heeft. Wanneer dit namelijk het geval is kan dit grote gevolgen hebben voor de gezondheid van deze boom. Toch is het voor iedereen niet even duidelijk hoe je nu wolluis precies kunt bestrijden, maar ook hoe je dit fenomeen vervolgens kunt bestrijden. In dit blogartikel vertellen we je hier dan ook alles over, zodat je vervolgens precies weet wat je moet doen.

  Hoe herken je wolluis bij een olijfboom?

  Er zijn meerdere mogelijkheden voor het herkennen van wolluis. Het eerste wat je hoogstwaarschijnlijk op zal vallen zijn kleine, witkleurige insecten met een wollig uiterlijk. Wolluizen zijn kleine insecten van zo’n 3 tot 6 mm groot en komen voornamelijk voor bij bomen en planten die binnen in huis worden geplaatst. Toch wil dit niet zeggen dat wolluis niet bij buitenplanten en -bomen kan voorkomen, want ook hier kan wel degelijk sprake van zijn. Controleer dan ook regelmatig je olijfbomen op deze insecten en mocht je olijfboom dus wolluis hebben opgelopen is het belangrijk om actie te ondernemen.

  Wolluis bij een olijfboom bestrijden doe je zo

  Het is mogelijk om op verschillende manieren aan de slag te gaan met het bestrijden van wolluis. In principe heb je dan ook de keuze uit twee mogelijkheden, namelijk bestrijden op een biologische wijze en bestrijding door gebruik te maken van (chemische) producten. In dit laatste geval zal je er natuurlijk rekening mee moeten houden dat dit niet de gezondste manier voor je olijfboom is om wolluis te bestrijden en we raden je dan ook altijd aan om te beginnen met een bestrijding op een biologische wijze.

  Biologische bestrijding

  Ook bij een biologische bestrijding van wolluis bij olijfbomen heb je verschillende mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om enkel en alleen gebruik te maken van water. Besproei de olijfbomen met wolluis, zodat de eitjes en de luizen van de olijfbomen af zullen glijden. Het is belangrijk om dit proces iedere dag opnieuw te achterhalen totdat de olijfbomen volledig luisvrij zijn.

  Een andere manier is door gebruik te maken van gaasvliegen. Het betreft hier een natuurlijke vijand van de wolluis en deze insecten zullen er dan ook voor zorgen dat de luizen uiteindelijk zullen verdwijnen.

  Chemische bestrijdingsmiddelen

  Naast biologische bestrijding is het ook mogelijk om wolluis bij een olijfboom te bestrijden door gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Er zijn speciale producten op de markt verkrijgbaar die wolluis bestrijden, maar daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van huis- en tuinartikelen. Hierbij kan je denken aan afwasmiddel of azijn. Wel is het in dit geval natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de andere nabijgelegen planten of bomen niet beschadigd, aangezien deze producten mogelijk een negatieve invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid hiervan.

  Wat zijn de gevolgen van wolluis?

  Mocht je te laat zijn met het bestrijden van wolluis kan dit gevolgen met zich meebrengen voor de gezondheid van je olijfboom. De olijfboom kan namelijk zijn groeikracht verliezen, maar ook blad- en kleurverlies komen regelmatig voor. Een andere nare bijkomstigheid is dat wolluizen honingdauw produceren en deze honingdauw kan weer voor schimmel zorgen. Al met al is het dus belangrijk om na de constatering van wolluis zo spoedig als mogelijk actie te ondernemen.

  Meer informatie nodig?

  Wil je meer informatie over het bestrijden van wolluis bij een olijfboom? Of wil je meer informatie over olijfbomen kopen? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om contact op te nemen met de klantenservice van Flowbo. Dit kan zowel telefonisch als per e-mail en we zijn je graag van dienst. In ieder geval hopen we dat je door middel van dit blogartikel meer inzicht hebt verkregen is het bestrijden van wolluis bij jouw olijfboom.

  Flowbo blog

  Recente artikelen