Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Woensdag 28 Maart 2023

  Wat is de stamhoogte van een leiboom?

  Op het moment dat je een leiboom wenst te kopen is het natuurlijk niet meer dan logisch dat je je hierin zal willen inlezen. Hierdoor weet je namelijk precies wat je van deze bomen kunt verwachten en kan je hiernaast goede voorbereidingen treffen. In dit blogartikel gaan we je dan ook meer vertellen over welke stamhoogte je precies kunt verwachten. Lees snel verder voor meer informatie.

  Wat bedoelen we precies met de stamhoogte van een leiboom?

  Leibomen groeien ongeveer uit tot een maximale hoogte van 2,5 tot 3 meter. Toch gaan we het niet over de maximale hoogte van leibomen hebben, maar juist over de stamhoogte. Deze afmeting wordt namelijk iets anders gemeten. De stamhoogte van een leiboom wordt namelijk gemeten vanaf de grond tót de hoogte waar de eerste zijtakken ontspringen. Het is eventueel mogelijk om de stamhoogte handmatig te verhogen tijdens de groei van de leibomen. Hoe je dit doet? Daar vertellen we je later meer over.

  Verschillende soorten stamhoogtes

  Leibomen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook wat stamhoogtes betreft. Zo zijn er laagstammige-, middelstammige- en hoogstammige leibomen. Het is altijd belangrijk om je goed in te lezen in wat voor soort leiboom je precies aanschaft. Wanneer je bijvoorbeeld leifruitbomen wilt aanschaffen is het een goede optie om te kiezen voor laagstammige varianten, aangezien het in dit geval eenvoudig is om het fruit te plukken. Wil je bijvoorbeeld onder je leibomen door kunnen lopen? Dan zijn hoogstammige leibomen natuurlijk weer ideaal. Het is dan ook altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar uiteraard kunnen onze specialisten je voorzien van advies op maat.

  Houdt tijdens het plaatsen rekening met de stamhoogte van leibomen

  In de meeste gevallen zullen leibomen tegen een hek aan geplaatst worden om zo een mooie haag in de tuin te realiseren. Wel is het belangrijk om tijdens het plaatsen van het rek rekening te houden met de stamhoogte van de leibomen. Het hek moet namelijk boven de stamhoogte uitkomen, zodat de takken hier vervolgens tegenaan zullen groeien en vervolgens een haag zullen vormen. Wanneer je dus weet welke stamhoogte je kunt verwachten is het mogelijk om je hek op voorhand te plaatsen.

  Zelf de stamhoogte aanpassen?

  Wanneer jouw leibomen nog in de groei staan is het mogelijk om de stamhoogte te veranderen. Dit wordt ook wel het opkronen van een boom genoemd. In dit geval zorg je er tijdens de groei voor dat je de onderste zijtakken wegsnoeit. Wel is het belangrijk om rekening te houden dat dit voornamelijk mogelijk is bij de wat dunnere zijtakken. Wanneer de zijtakken dikker zijn dan 10 cm kan het zijn dat je de boom langdurig beschadigd. In ieder geval is het door opkronen van de boom mogelijk om de stamhoogte van jouw leiboom te verhogen.

  Advies nodig?

  Wil je nu weten wat voor soort leibomen het beste bij jou in de tuin passen of heb je gewoonweg behoefte aan meer informatie? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. Onze specialisten staan iedere dag voor je klaar om je te voorzien van alle informatie die je nodig hebt.

  Bestel jouw leibomen direct

  Heb je een keuze kunnen maken uit ons beschikbare assortiment? Dan is het direct mogelijk om jouw leibomen te bestellen. Wij zorgen ervoor dat we deze zo spoedig als mogelijk bij je af komen leveren en hiernaast is het eventueel ook mogelijk om gebruik te maken van onze aanplantservice. In dit geval komen onze specialisten bij je langs om jouw leibomen te aan te planten op de manier precies zoals jij dit wenst. Mocht je hier gebruik van willen maken horen we dit natuurlijk graag.

  Flowbo blog

  Recente artikelen