Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Zaterdag 18 Maart 2023

  Hoe ver moet een leiboom van de erfgrens staan?

  Op het moment dat je een leibomen schutting wilt plaatsen is het belangrijk om rekening te houden met de erfgrens van je tuin. Er zitten namelijk regels verbonden aan hoe ver je jouw leiboom van erfgrens mag plaatsen. In dit artikel gaan we je hier dan ook alles over vertellen, zodat je ‘problemen’ met je buren kunt voorkomen. Lees snel verder voor meer informatie.

  Voorkom ongeregeldheden met een leibomen schutting

  Hoewel een leibomen schutting uitstekend tot z’n recht komt in iedere tuin heb je helaas geen vrij spel wat betreft het plaatsen van deze schuttingen. Je zal namelijk rekening moeten houden met je buren en natuurlijk zal je dan ook overlast altijd tot een minimum willen beperken. Wij raden het dan ook altijd aan om een leibomen schutting altijd in overleg met de buren te plaatsen en zorg er dan ook altijd voor dat ze goed op de hoogte zijn. Je zal dan ook merken dat je buren dit in dank zullen afnemen en op deze manier is het dan ook mogelijk om jullie onderlinge relatie te versterken.

  De regels van leibomen en de erfgrens

  In de Nederlandse wet zijn regels opgesteld wat betreft het plaatsen van een leibomen schutting. Dit is natuurlijk niet zonder reden, aangezien zowel jij als bijvoorbeeld je buren in dit geval altijd ergens op terug kunnen vallen. De regels voor een leibomen en de erfgrens zijn als volgt:

  • 2 meter afstand van de erfgrens, gerekend vanaf het midden van de stam;
  • 50 cm voor heesters en hagen lager dan 3 meter.

  Wel is het belangrijk om te vermelden dat deze regels per gemeente kunnen verschillen en het is dan ook altijd belangrijk om dit te controleren in de gemeente waarin je woont. Daarnaast is het ook belangrijk dat je weet dat op het moment dat je een leiboom op de erfgrens plaats deze eigendom wordt van zowel jou als van de buren. Mocht je deze bomen in de toekomst willen snoeien zal dit dan altijd in overleg gedaan moeten worden. Mochten je buren het hier niet mee eens zijn is het niet toegestaan om deze te snoeien en dit kan je dan ook problemen opleveren. Ook hier geldt dus weer dat samenspraak tijdens het plaatsen van een leibomen schutting absoluut de beste oplossing is.

  Uitzonderingen van een leibomen schutting

  Er bestaan bepaalde uitzonderingen met betrekking tot het plaatsen van leiboom op de erfgrens. Uitzondering op de regel is wanneer je de leibomen schutting vanaf de andere kant niet kunt zien (omdat de boom lager is), er mag dan geen verwijdering worden gevraagd. In dit geval kan je dus zonder zorgen jouw leiboom tegen de erfgrens plaatsen en over het algemeen zullen je buren hier dan ook geen last van ondervinden. Ook in dit geval geldt natuurlijk dat het wel handig kan zijn om dit te overleggen.

  Zet afspraken op papier

  Wil je echt problemen voorkomen? Zet dan gewoon even alles samen met je buren op papier wat een leibomen schutting betreft. Op deze manier weet iedereen wat ze van elkaar kunnen verwachten en zal er vrijwel nooit onenigheid ontstaan. Iedereen zal in dit geval tevreden zijn. Tot slot mag het natuurlijk duidelijk zijn dat je bij Flowbo aan het juiste adres bent voor het bestellen van jouw leibomen. Daarnaast kunnen we je natuurlijk altijd voorzien van advies op maat en wanneer je hier behoefte aan hebt raden we je dan ook zeker aan om contact op te nemen met onze klantenservice. Wij kunnen je in ieder geval altijd meer vertellen over het planten van een leibomen schutting tegen of op de erfgrens.

  Flowbo blog

  Recente artikelen