Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Flowbo - Woensdag 27 Maart 2023

  Hoe onderhoud je een leiboom?

  Het onderhouden van een leiboom is logischerwijs natuurlijk bijzonder belangrijk op het moment dat jij het maximale uit deze boom wilt halen. Toch merken we in de praktijk dat niet iedereen precies weet hoe ze dit nu het beste kunnen doen. Dit is dan ook precies de reden dat we aan de slag gegaan zijn met het schrijven van dit blogartikel. Na het lezen van de onderstaande informatie weet je dan ook precies hoe je jouw leibomen tot in de puntjes kunt onderhouden.

  Leiboom onderhouden

  Net zoals bij andere bomen het geval is hebben ook leibomen behoefte aan onderhoud. Wanneer je leibomen namelijk niet of nauwelijks onderhoud kan het zijn dat de prachtige uitstraling die deze planten teweeg kunnen brengen nooit gerealiseerd zal worden. Dit is natuurlijk enorm zonde, maar niet getreurd. We vertellen je graag meer over hoe je het beste aan de slag kunt gaan met de leibomen onderhouden.

  Snoeien

  Het snoeien van een leiboom is noodzakelijk, maar gelukkig hoeft dit maar één of maximaal twee maal per jaar. De beste periode voor het snoeien van een leiboom is in het najaar. Dit komt doordat de meeste leibomen in dit geval namelijk minder of helemaal geen bladeren hebben, waardoor je eenvoudig bij de takken kunt komen. Het is mogelijk om alle takken tot op de uitgeleide armen terug te snoeien en eventueel kan je zelfs aan de slag gaan met het wegsnoeien van de twijgen van de stam.

  Wil je een leiboom scheren? Dan is dit gewoon mogelijk in de lente- of zomerperiodes. Mocht je merken dat de leiboom in de winter flink uitgelopen is kan je er eventueel nog voor kiezen om dit ook nog eens in de winter te doen.

  Hoe moet je een leiboom snoeien?

  Het snoeien van een leiboom is niet bijzonder lastig, maar wel is het belangrijk dat je op een zorgvuldige manier te werk gaat. Omdat leibomen vaak op een leirek groeien is gaat het snoeien van leibomen iets anders in z’n werk dan je misschien van andere bomen gewend bent. Bij het snoeien van leibomen wil je er namelijk voor zorgen dat de boom met het rek meegroeit en dus niet van het rek af. Het is dan ook belangrijk om alle takken die verticaal van het leirek afgroeien weg te snoeien. Dit kan je doen als volgt:

  • Maak gebruik van een scherpe en schone heggen- of snoeischaar. Eventueel kan je een elektrische variant gebruiken;
  • Start met het -knippen of wegsnoeien van alle takken die verticaal van het leirek afgroeien. Het is belangrijk om hierbij de takken niet volledig af te snoeien, maar tot op het punt dat deze weer passen bij de verticale vorm van de leibomen en opnieuw uit kunnen lopen;
  • Vervolgens kan je aan de slag gaan met het knippen van de horizontale takken die uitsteken van het leirek. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat de boom weer in lijn is met het leirek.

  Vergeet het onkruid niet

  Een ander belangrijk onderdeel van het onderhouden van leibomen is dat je er ook aan denkt om het onkruid rondom de stam en wortels te verwijderen. Hierdoor geef je wortels namelijk weer genoeg ruimte om uit te groeien. Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om je leibomen te voorzien van extra voeding en vergeet ook niet om in de warmere en drogere lente- en zomermaanden genoeg water te geven.

  Advies nodig?

  Mocht je nu advies nodig hebben met betrekking tot het onderhouden van je leibomen is het altijd mogelijk om contact op te nemen met onze klantenservice voor advies op maat. Wij zijn zowel telefonisch als per e-mail bereikbaar en kunnen niet wachten om je verder te helpen. In ieder geval hebben wij er alvast alle vertrouwen in dat het onderhouden van jouw leibomen volledig goed gaat komen wanneer je gebruikmaakt van de informatie uit dit blogartikel.

  Flowbo blog

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »