Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Woensdag 29 Maart 2021

  Bomen snoeien: Waarom, wanneer en hoe?

  Zo snoei je een boom

  Je hebt een aantal prachtige bomen gekocht of ze staan al in je tuin. Het is dan erg belangrijk dat je deze bomen goed onderhoudt en ieder jaar snoeit. Maar waarom moet je bomen eigenlijk snoeien? Wanneer kan je dit het beste doen? En hoe pak je deze klus precies aan?

  Om het onderhoud van je bomen wat makkelijker te maken en je meer duidelijkheid te geven over de methode, heeft FlowBo dit handige blog geschreven. We vertellen je waarom het snoeien van een boom belangrijk is, wanneer je jouw boom het beste kunt snoeien en hoe je het precies aanpakt. Verder laten we ook een aantal hulpmiddelen zien uit ons assortiment die je zeker nodig gaat hebben wanneer je aan de slag gaat. Kortom, wil je alles weten op  het gebied van het snoeien van bomen? Lees dan snel verder!

   

  Waarom moet je bomen snoeien?

  Bomen redden zich uiteraard prima zonder de hulp van jou of een hovenier. Toch zijn er genoeg redenen om je boom een handje te helpen. De verschillende redenen zetten we voor je op een rij:

   

  1. Veiligheid: Een belangrijke reden voor het snoeien van je boom is de veiligheid. Bomen kunnen soms een gevaar vormen voor de omgeving. Bijvoorbeeld wanneer hun takken te zwaar worden en afbreken. Door te snoeien kun je de kans op schade aan de omgeving of je woning tot een minimum beperken.  
  2. Betere groei: Heb je een mooie jonge boom in je tuin staan? Dan wil je hem in eerste instantie goed door laten groeien. Het is echter aan te raden om de boom in een vroeg stadium na het aanplanten al te snoeien. Gesnoeide bomen herstellen namelijk sneller en zijn vaak gezonder dan bomen die niet gesnoeid zijn in het eerste jaar. Het zorgt bijvoorbeeld voor een dikker blad, vollere boomkroon en een betere groei van de stamdikte.
  3. Hogere vruchtopbrengt: Heb je een fruitboom zoals een appelboom of perenboom in je tuin staan? Ook dan is snoeien een must. Dit zorgt namelijk voor meer vruchten in je boom. Daarnaast worden de scheuten sterker en de kroon mooier.
  4. Gezondheid: Ook oudere bomen zijn gebaat bij een goede snoeibeurt. Je zorgt er dan namelijk voor dat ze langer gezond blijven.
  5. Vorm: Snoeien is uiteraard ook een manier om meer vorm in je boom te brengen. Je haalt de afwijkende takken weg zodat hij er weer prachtig uitziet.

   

  Wanneer moet je bomen snoeien?

  Je wilt graag aan de slag gaan met het onderhoud van je boom, maar wanneer kan je dit het beste doen? Er zijn meerdere factoren die de ideale snoeiperiode van een boom bepalen. Knotbomen als de els, eik en populier kun je bijvoorbeeld het best snoeien tussen november en februari.

  Leibomen als de linde, plataan en haagbeuk kun je het best onder handen nemen tussen november en maart. Ditzelfde geldt voor fruitbomen als de peer, appel en pruim.

  Naast een grondige snoei kun je in de zomer vaak nog een lichte onderhoudssnoei uitvoeren. Doe dit in de periode van juni tot oktober. Zo zorg je ervoor dat de takken terug mooie uitlopen. Heb je een mooie boom uit het assortiment van FlowBo besteld? Check dan direct even wat de ideale snoeiperiode is.

   

  Hoe moet je bomen snoeien?

  Voer de volgende stappen uit:

  • Voordat je aan de slag kunt gaan is het van belang dat je de juiste tuingereedschappen in huis hebt.
  • De volgende stap is het nemen van veiligheidsmaatregelen. Zorg bijvoorbeeld voor goede werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Uiteraard mag een stevige ladder ook niet ontbreken
  • Bepaal vervolgens de vorm van de boom en bekijk welke takken een risico vormen. Is er een kant minder ontwikkelt? Dan kun je die ook meepakken om de groei te stimuleren.
  • Daarna kun je beginnen met het snoeien van de boom. Neem uiteraard geen onnodige risico’s en let op de veiligheid van jou en je omgeving.

   

  Een aantal belangrijk tips op een rij:

  • Voorkom dat je de groei van de boom belemmerd en snoei maximaal 20% van de takken die blad dragen weg.
  • Zijn er takken die tegen elkaar schuren? Snoei dan de zwakste tak weg.
  • Verwijder hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien.
  • Dikke takken kun je het best verwijderen in twee stappen. Op deze manier voorkom je dat ze gaan scheuren.

   

  Bestel deze producten en ga aan de slag!

  Deze producten kunnen zeker niet ontbreken wanneer je aan de slag gaat met snoeiwerk:

   

  Bestel al je benodigdheden gemakkelijk bij FlowBo!

  Heb je na het lezen van dit blog nog steeds vragen over snoeien? Dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met onze specialist. Wij voorzien je graag van advies op maat en helpen je verder met deze onderhoudsklus. Benader ons bijvoorbeeld via [email protected] of Whatsapp 0344 - 23 44 64.

   

  Flowbo blog

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »