Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Flowbo - Zaterdag 23 Maart 2023

    Kun je een leiboom verplaatsen?

    Wil jij aan de slag met een leiboom verplaatsen? Dan kan dit verschillende redenen hebben. Je merkt bijvoorbeeld dat de boom niet goed groeit of je vindt deze gewoonweg mooier staan in een ander stuk van je tuin. In dit geval is het dan ook uitstekend mogelijk om een leiboom te verplaatsen, maar wel is het in dit geval belangrijk dat je op de juiste manier te werk gaat. Hier vertellen we je dan ook met veel plezier meer over en dit is dan ook precies de reden dat we je aanraden om verder te lezen voor meer informatie.

    Hoe een leiboom verplaatsen?

    Welke redenen je ook mag hebben voor een leiboom verplaatsen het spreekt voor zich dat dit niet een eenvoudige klus is en dat je dus ook secuur te werk zal moeten gaan. Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang en in het geval van een leiboom verplaatsen is dit al meer dan een jaar van tevoren. Je moet er namelijk voor zorgen dat er nieuwe wortels worden aangemaakt en dit doe je door de kluit rond te steken. Dit kan je het beste doen in de periode van november tot februari. Het rondsteken van de kluit werkt als volgt:

    1. Graaf een gat rondom de kuit. Houdt hierbij een breedte van 30 cm aan en zorg dat het gat drie tot vijf keer zo diep is als de stamomvang;
    2. Vul het gat met een mengsel van de uitgegraven aarde en scherp zand of een andere bodemverbeteraar;
    3. Zorg ervoor dat je regelmatig water in het gat giet om de groei van de wortels te bevorderen;
    4. Snoei in de zomer enkele takken uit de kroon. Hierdoor zal de leiboom minder vocht opnemen.

    Op het moment dat je dit hebt gedaan zijn de voorbereidingen voorbij en kan je vervolgens daadwerkelijk aan de slag met een leiboom verplaatsen. Wij raden het altijd aan om dit in de maanden oktober t/m december te doen. Volg de onderstaande stappen om jouw leiboom op een optimale wijze te verplaatsen:

    • Geef de boom een dag van te voren veel water;
    • Graaf de kluit helemaal uit en zorg ervoor dat de jonge wortels die in de geul groeien heel blijven. Ze helpen de boom met het opnemen van water en voedingsstoffen;
    • Pak de kluit stevig in met landbouwfolie of bijvoorbeeld een worteldoek;
    • Zorg ervoor dat de stam niet beschadigd raakt tijdens het verplaatsen van de leiboom;
    • Graaf op de nieuwe plek een gat met de juiste diepte;
    • Zorg ervoor dat je de wortels spreidt en vul het geheel vervolgens goed aan;
    • Voeg een goed doorlatend grondmengsel toe;
    • Geef veel water;
    • Veranker de boom met palen en blijf de boom regelmatig water geven.

    Wanneer een leiboom verplaatsen?

    Over het algemeen raden wij het aan om leibomen te verplaatsen die jonger dan vijf jaar oud zijn. Dit heeft te maken met het feit dat het in dit geval nog relatief eenvoudig is om de leiboom te verplaatsen. Oudere leibomen beschikken namelijk over aanzienlijk meer wortels die diep in de grond zitten, waardoor het verplaatsen van een leiboom een behoorlijke en tijdrovende klus kan zijn. In ieder geval is het altijd een goed idee om hulp in te schakelen en natuurlijk kan je er ook altijd voor kiezen om contact op te nemen met de specialisten van Flowbo voor advies op maat of direct een leiboom te kopen. Wij vertellen je alles wat je nodig hebt voor een leiboom verplaatsen, zodat je vervolgens precies weet hoe je aan de slag kunt gaan.

    Flowbo blog

    Recente artikelen